Planter & urter       Anni       Udviklingsprojekter       Specialiteter       Forhandlere       Presse & kontakt              

Anni

If you can't beat it, eat it!

Naturen er stuvende fuld af grønne vækster, der på alle mulige og umulige måder gør deres bedste for at besværliggøre gartnernes tilværelse. Men Anni Cassias fra Stevns Urter har vendt tingene på hovedet. Ud fra tilgangen "if you can't beat it, eat it" har hun gjort ukrudt til krudt for vores måltider.

Der er naturligvis god mening i at effektivisere dyrkning af grønsager og andre fødevarer. Kun på den måde kan vi brødføde landets og jordens befolkning. Det er så afgjort heller ikke ideen med Stevns Urter, at vi nu skal til at leve af "vilde bær og rødder". Nej, vi skal selvfølgelig fortsat leve af landbrugs- og gartneriprodukter, fisk og vildt.

Men urterne i vores natur er en del af vores madkultur, som er gået helt i glemmebogen. I 2008 var jeg på rejse i Armenien. Det var april, og jeg bemærkede, at på de frodige bjergskråninger var der overalt plukkere igang med at samle vilde forårsurter. Det var en ældgammel tradition og et overlevelsesvilkår for befolkningen i det lille land, som er omsluttet af ikke altid venlige grænselande.

Der har også været tradition for at udnytte de vilde urter i den danske natur. Den er vel beskrevet i litteraturen og andre steder som f.eks. lokalarkiver. Så ved hjælp af allerede kendt viden og en vis grad af udvikling, vil Stevns Urter være med til at få de vilde urter tilbage i danske køkkener og i dansk mad. Som det de traditonelt var: et naturligt og bæredygtigt tilbehør til hverdags- og festmad i et helt almindeligt dansk køkken.

3 spørgsmål til Anni

Q: Er det ikke mærkeligt som gartner pludselig at bruge tid på at fremelske ukrudt?
A: Det ligger til enhver gartner at holde uønskede vækster borte fra afgrøderne. Men for mig er det et spørgsmål om at gøre en dyd af nødvendigheden, for planterne bliver ved med at komme. Så lad os da bruge dem til noget fornuftigt!

Q: Hvor kommer din inspiration fra?
A: Jeg har i mange år som gartner været meget inspireret af den måde, man i andre lande bruger vilde urter som en helt naturlig del af kosten. Mit mål er at sælge noget, der er autentisk, og som er vokset under bæredygtige og klimavenlige vilkår.

Q: Hvorfor sælger du ikke bare i dit eget lokalområde?
A: Lokalområdet kan slet ikke aftage de mængder, som jeg gerne vil sende på markedet (og nogen af dem synes endda nok, at jeg er lidt tosset sådan at interessere mig for noget så almindeligt som ukrudt). Det er min ambition at kunne leve af at samle, dyrke og sælge urter, og det kræver en forretningsmæssig tilgang. Heldigvis bor jeg kort fra København, så urterne kan nå frem til forbrugerne friske og lækre.

Stevns Urter

Skovvejen 49
4660 Store Heddinge

Telefon: 30 24 15 80
Mail: anni@stevnsurter.dk

Menu

Planter & urter
Anni
Udviklingsprojekter
Specialiteter
Forhandlere
Presse & kontakt